onsdag 29. september 2021

Norsk publisering: Helsesykepleieres vurderinger rundt tidlig identifisering av barn som stammer

 

Et av EST-prosjektets formål er å se på tverrfaglig samarbeid rundt barnehagebarn som stammer. En viktig aktør er helsesykepleiere. Her kan du lese sammendraget av artikkelen "Tidlig identifisering av barn som stammer - en spørreundersøkelse av helsesykepleieres vurderinger" skrevet av EST-medlem Elisabeth Holm Hansen sammen med flere kolleger både i EST-gruppen og i det kliniske feltet.

Hele artikkelen er publisert i tidsskriftet Sykepleien og du finner den her.

Sammendrag

Bakgrunn: Utviklingsmessig kan stamming ha negative emosjonelle, atferds- og holdningsmessige konsekvenser. Derfor anbefales tidlig identifisering og igangsetting av logopedbehandling så raskt som mulig. Helsesykepleiere på helsestasjonen møter barn hver måned de seks første månedene, deretter ca hver annen måned fram til to- og fireårskontrollene. Ifølge de nasjonalfaglige retningslinjene har helsesykepleierne ansvaret for å undersøke barns språk for tidligst mulig å avdekke språkvansker og andre språkrelaterte vansker, deriblant stamming. Det er lite kunnskap om hvilke observasjoner og vurderinger som ligger til grunn for helsesykepleiernes praksis når de avdekker stamming.

Hensikt: Å få innsikt i helsesykepleieres praksis i første møte med foreldre til barn som stammer. Vi ønsket å evaluere praksis opp mot anbefalinger basert på nyere internasjonal forskning.

Metode: Studien er en deskriptiv tverrsnittstudie gjennomført via digitalt spørreskjema til helsesykepleiere som jobber ved helsestasjoner i sju av landets fylker. Dataene ble analysert ved deskriptiv statistikk, ordinal regresjonsanalyse og khikvadrattest.

Resultat: Nittifem helsesykepleiere besvarte spørreskjemaet. Helsesykepleiernes hyppigste fremgangsmåte i første møte med foreldre til barn som stammer, var å gi informasjon om stamming og lage nye avtaler med foreldrene. De rådene som ble gitt hyppigst, var knyttet til samspill og kommunikasjon samt å kontakte en fagperson. I vurderingen om videre oppfølging eller henvisning vektla helsesykepleierne barnets alder, barnets egen oppfatning av eller reaksjon på stamming og foreldrenes bekymring. Svært få hadde nedskrevne faglige retningslinjer for praksis og for når logoped skulle kontaktes.

Konklusjon: Helsesykepleiernes fremgangsmåter og råd i møte med foreldre til barn som stammer, er

hovedsakelig i tråd med nyere anbefalinger basert på internasjonal forskning. 








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar