tirsdag 21. april 2020

Stammebehandling i Koronaens tid



Med fortsatt stengte skoler har logopedisk oppfølging på kort tid endret drastisk form for logopeder over hele verden. EST har i den anledning samlet en del ressurser som kan brukes til å gjennomføre behandling over nett, i dette blogginnlegget.

Om man som logoped vil gjøre oppfølging via videokonferanse må man forholde seg til direktoratet for e-helses retningslinjer. HELFO har samlet all informasjon du trenger her. Norsk logopedlag oppdaterer også regelmessig sine sider om anbefaling til logopeder. På nettsiden Stuttering Therapy Resources finnes det en samling tips som er lure å tenke på i oppstarten av digital oppfølging. 

Statped har samlet tips til logopedisk oppfølging via nett her. De anbefaler blant annet appen Book Creator som et fint verktøy å bruke for å jobbe med informasjon om stamming til barn. På Kahoot finnes mange eksempler på morsomme quizer barn kan være med å lage om stamming og arrangere for lærere eller foreldre over nett (søk på Stuttering under Discover). Michael Palin senteret har følgende film til lærere som har elever som stammer, med dertilhørende ressursark som er oversatt til norsk her. Informasjonsfilmer til barnehageansatte og foreldre til barnehagebarn som stammer finnes her, og kan lett deles over nett.

I et nylig seminar om bruken av digital hjelpemidler i oppfølgingen av stamming til barn og ungdom beskrev Glen Tellis det å lage memes som en passende aktivitet for ungdom. Her er inspirasjon i den retning. Se også denne fine filmen, “'What Not To Say' to someone who stammers!" laget av BBC. Her er to ulike forslag til arbeidsoppgaver som kan brukes med ungdom i forbindelse med å se filmen Kings Speech som kan leies her. Stuttertalk har også flere episoder om oppfølging til ungdom som stammer, og i Statped nyes artikkelsamling er både gruppeoppfølging av barn og ungdom, samt oppfølging til skolebarn, tema. Frambu arrangerte akkurat et webinar om gjennomføring av grupper på nett her.

En systematisk kunnskapsoversikt over studier som bruke såkalt telemedisin i oppfølging av stamming kan også være interessant å lese nå. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar